Logo del centre cívic

Espectacles i Conferències (Conferències)

Novetat!!
MESURES PER LA MILLORA ENERGÈTICA DE LA LLAR

Dimarts de 19 a 20 h

4 de febrer de 2020

Espai: Sala d'actes


A càrrec de la Fàbrica del Sol
Has mesurat mai l’eficiència energètica de casa teva? Tens la casa ben aïllada tèrmicament? Com pots actuar per aprofitar millor l’energia? L’eficiència energètica és la capacitat de minimitzar els recursos energètics utilitzats a l’hora d’aconseguir un determinat grau de confort. El cost d’escalfar una casa tèrmicament ineficient és molt major que per escalfar-ne una de ben aïllada. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, el 60% dels habitatges estan construïts sense criteris d’eficiència energètica i el 13% de la població catalana no pot mantenir casa seva a una temperatura adequada (20 graus a l’hivern i 25 graus a l’estiu). En aquest taller veurem els elements a tenir en compte per determinar el grau d’eficiència energètica d’un edifici i descobrir les possibilitats que tenim a l’abast per a millorar l’eficiència energètica en els interiors dels habitatges, des de la substitució d’instal·lacions a les mesures low cost i ajudes específiques.

Preu: Gratuït

Dimarts
04/02/2020
Novetat!!
DONES I CINEMA: DELS ESTEREOTIPS DEL PATRIARCAT A LA CONQUESTA D’UNA REPRESENTAC
Logo de l'activitat DONES I CINEMA: DELS ESTEREOTIPS DEL PATRIARCAT A LA CONQUESTA D’UNA REPRESENTAC

Dimarts de 19 a 20 h

10 de març de 2020

Espai: Sala d'actes


A càrrec d’Enric Ros, escriptor, periodista cultural a diversos mitjans, crític de cinema i Professor d’Història del Cinema i Gèneres Cinematogràfics a la Universitat Internacional de Catalunya.
Durant molt temps, l’anomenat “cinema patriarcal” va proposar personatges masculins complexos, mentre reduïa les dones a la condició estereotipada del “mite”. La crítica feminista va identificar, de forma lúcida, aquesta visió reduccionista, que sovint alternava el paper d’acompanyant romàntica (la dona que espera el retorn de l’heroi) amb el de femme fatale destructora. Malgrat els enormes obstacles, amb el temps, les dones van començar a representar-se a si mateixes a la pantalla gran. Des de pioneres com Alice Guy a directores actuals com Mia Hansen-Løve, una sèrie d’autores han proposat una visió pròpia de l’activitat cinematogràfica. En aquesta conferència analitzarem els diferents papers de la dona al cinema: la seva inicial conversió en “objecte de desig” qüestionada pel feminisme, el procés d’emancipació que comença amb els melodrames o les women pictures, l’exploració de l’ànima femenina al cinema de la Modernitat i, finalment, la pròpia auto-representació en el cinema creat per diverses autores.

Preu: Gratuït

Dimarts
10/03/2020
Novetat!!
EN MANS DE QUI ESTÀ LA CULTURA?
Logo de l'activitat EN MANS DE QUI ESTÀ LA CULTURA?

Dimarts de 19 a 20 h

17 de març de 2020

Espai: Sala d'actes


A càrrec de Carmen Zapata, presidenta de MIM (Mujeres de la Industria de la Música), gerent de l’ASSACC, (Associació de Sales de Concerts de Catalunya) i directora artística del Festival Curtcircuit.
Per raons que sovint se’ns escapen, el sector musical s’ha considerat més progressista, transgressor i liberal que altres sectors artístics. En un país on la industria musical és jove, on el model de negoci i de consum ha crescut exponencialment, sobretot en les dues últimes dècades, no s’han posat les eines per créixer en igualtat. Parlarem de com la generació del baby-boom, educada majoritàriament en francès, s’ha empassat i convertit en himnes lletres de cançons anglosaxones que ara serien impensables, com hem arribat on som ara i què suposa la música com a eina de transformació. Parlar de qui dirigeix la cultura en el sector públic i el privat més enllà del que passa als escenaris i del poder de les dones com a públic majoritari i grans usuàries de la cultura.

Preu: Gratuït

Dimarts
17/03/2020
Novetat!!
LES DONES A LA HISTÒRIA DE L’ART, UNA QÜESTIÓ DE PERPECTIVA
Logo de l'activitat LES DONES A LA HISTÒRIA DE L’ART, UNA QÜESTIÓ DE PERPECTIVA

Dimarts de 19 a 20 h

24 de març de 2020

Espai: Sala d'actes


A càrrec de Lluïsa Faxedas, doctora en Història de l’art i professora d’Història de l’art contemporani a la Universitat de Girona. Ha treballat, entre altres temes, sobre dones artistes i sobre la docència i la recerca amb perspectiva de gènere.
Des de fa gairebé 50 anys les historiadores feministes de l’art han anat demostrant que la participació de les dones en la creació artística tenia un abast molt més ampli que el que la història oficial de l’art havia explicat. Avui en dia coneixem el nom de moltes dones artistes d’arreu del món que, a partir del Renaixement, es van professionalitzar en un àmbit en el que mica en mica van anar trobant possibilitats de formar-se; i també som conscients que les dones ja havien sigut artísticament actives en èpoques anteriors, com a pintores o escultores, però també fent ceràmica, brodant, teixint o creant objectes decoratius de tota mena. També tenim present que les dones han tingut un paper clau en el món de l’art com a mecenes, col·leccionistes, promotores, galeristes, historiadores, crítiques, gestores, museòlogues, restauradores,…, és a dir, en tot l’entramat institucional que sosté el món de la creació artística. Ser-ne conscient és bàsicament una qüestió de perspectiva, de en què ens fixem quan estudiem la història de l’art i del patrimoni i de quines preguntes ens fem.

Preu: Gratuït

Dimarts
24/03/2020

Programació posposada fins a nou avís

Abans d'inscriure't

Abans de fer una inscripció en línia has de saber que la inscripció és nominal. Amb les teves dades no pots inscriure a una altra persona.

Suplement pel material

Recorda que alguns tallers tenen suplement per al material comú, que hauràs de pagar en efectiu el primer dia de classe.

Tarifes reduïdes

Per beneficiar-te de reduccions de tarifes cal que presentis la documentació i facis la inscripció presencialment al centre.

Informació sobre reserves a espectacles

Aforament limitat. Les entrades no recollides 10 minuts abans de l’inici de l’espectacle perdran la reserva. En cas de no poder assistir a l’espectacle agrairíem que aviséssiu amb un correu a fortpienc@fortpienc.org o per telèfon al 932327827 per tal d’alliberar la plaça.

Contacte

Si tens qualsevol dubte ens pots trucar al telèfon 932327827 o escriure al correu fortpienc@fortpienc.org o visitar la nostra web www.fortpienc.org

Xarxa de Centres Cívics

Logo del grup
Ajuntament de Barcelona

Gestió tècnica:
Calaix de Cultura S.L. (B63033740) | C/Diputació 185 Pral. 1a 08011 Barcelona
calaixdecultura@calaixdecultura.cat

Centre Cívic
CENTRE CÍVIC ATENEU FORT PIENC

Plaça Fort Pienc, 4-5
08015 Barcelona
932327827
fortpienc@fortpienc.org

Logo Miram Cloud